Roto napelemes külső hővédő roló - ZMA SF

Roto rolók, redőnyök, szúnyoghálók szerelési tanácsai

Roto napelemes külső hővédő roló - ZMA SF

HozzászólásSzerző: Viktor » 2009.09.27. 16:29

Ritka kivételes külső árnyékoló került kezeim közé a minap. Ez egy külső hővédő roló volt, de ami különlegességét adja, hogy napelemes működtetésű, rádiótávirányítású példányról van szó. Kicsit izgultam, ilyet azelőtt nem szereltem még.

A dobozt kinyitva azzal szembesültem, hogy a -roto mérnökei ugyanazt a házat használják, ami a redőny rendszerüket is keretezi. A válasz nagyon egyszerű. Mivel a rendszer elektromos nyitású, egyrészt a motort is tárolni kell valahol, nem beszélve a vevő egységről (ami az akkut is tartalmazza), másrészt a kinyíló roló is hasonló elvű mint a redőnyök. De nem szaladok előre.

Kollégám bölcs előrelátásból, vagy vakmerőségből azt javasolt, kezdjünk hozzá kívülről (a legtöbb roló belülről szerelhető). Így aztán fel is mászott az ablak fölé (családi ház), én pedig belülről kiadtam neki a fődarabot. Az első lépés az volt, hogy az ablak nyitott állapotban távolabbi keretének külső oldalára (nem egyszerű), két műanyag konzolt kellett felszerelni. Ezek fogják tartani a sín végét, amiben a roló kinyúlik, illetve az ablak mozgatásakor, ezeken csúszik a sín.
Ez nem volt gond, lukak a helyükön, kicsit erősebbre kellett venni a csavarozó gépet, de felkerültek a darabok. A fődarabot, melybe a síneket toljuk majd, illetve amelyik tartalmazza a rolót, és a napelemet is, a burkolókeret felső részére kell rá csavarozni. 7-es szériájú ablakról van szó. Az első problémánk itt adódott, ugyanis a burkolókeretre nem egészen pontosan ült rá a roló háza. Kicsit ühgyeskedni kellett. Itt mentem fel én is, mert a csavarbehajtóra majdnem rá kellett nehezedni, hogy rendesen meg tudjuk húzni őket. Ha fent van a roló háza, jön egy fúrás. 10mm-es fejjel, belülről, az ablak jobb szélétől 45cm-re át kell fúrni a burkolókeret felső lemezét. Ezen jön át a kábel, amelynek a végén egy 5 tűs csatlakozó van. Ez a kábel egyrészt töltést szállít az akksi felé a napelemtől, illetve vezérlő jelet és tápot visz vissza a motor felé. Kábel áthúzás után, a mellékelt gumi tömítőgyűrűvel a fúrt lukat vízhatlanítani kell.

Ezután egy sablon matricát kell felnyomni belülről a burkolókeret és az ablak találkozásához. Ez jelöli ki azokat a lukakat, amiket 2mm-es fúrószárral kel fúrnunk, a vevőegység tartókonzoljai számára. Sima ügy.
Lukak kifúrva, matrica ugrik, jöhetnek a konzolok.
A vevőegység dobozát nyissuk ki, és csatlakoztassuk a belső akkumulátor dugóját a megfelelő (egyetlen) csatlakozóra. Ezután a ház fedelét rácsavarozhatjuk.
Ezután hosszabb oldalára állítva pont bepasszol a burkolókeret alá a vevőegység. Összecsatlakoztatjuk az áthúzott kábellel, és rásodorjuk a dugó rögzítő anyát.
Jönnek a sínek. A síneket legkönnyebb kívülről elkezdeni. Az először felrögzíytett műanyag konzolokat át kell húzni a sín teljes hosszúságán, és a síneket betolni a rolóház csonkjaiba. A csatlakozásnál egy-egy csavart alulról behajtani a rögzítés érdekében.

ezután kézzel ki kell húzni a rolót, kb 10cm-t, amíg az ember egy kattanást hall. Majd vissza, még egy kattanás. Ezzel az útmutató szerint "aktiváltuk". Valójában valami rugós pöckök kiugrotta 5mm-t.

Ha napos az idő, és a szereléssel kellően sokat szöszöltünk, akkor közben az akku már fel is töltődött, legalább egy kipróbálás erejéig. NAgy levegő, gyors ima mormolás, és megnyomjuk a távirányító felfelé mutató gombját. Láss csodát, gyönyörűen kinyílt.

Nagyon szépen végezte a dolgát, elégedett voltam a szereléssel, és a termékkel is. Kár, hogy nem az én házamra került ..:).
Csatolmányok
Roto_napelemes_kulso_hovedo.jpg
A külső hővédő roló.
Roto_napelemes_kulso_hovedo.jpg (75.15 KiB) Megtekintve 217 alkalommal.
EUROOF.hu - IT és Marketing menedzser
Viktor
Adminisztrátor

Re: Roto napelemes külső hővédő roló - ZMA SF

HozzászólásSzerző: sumer586 » 2010.05.24. 09:36

Igazán jól néz ki, de vajon milyen árban mozog?
sumer586

Re: Roto napelemes külső hővédő roló - ZMA SF

HozzászólásSzerző: redőny » 2010.06.10. 11:31

Ha hozzáértő szakember csinálja akkor nagyon gyorsan lehet végezni a redőny beszereléssel
redőny

Vissza: Roto termékek beszerelése